Søk
Arrangement
Bergen Støyfest - The Jazkamer Edition Landmark  Klubb


Jazkamer (N) / Hair Stylistics (JP) / Anla Courtis (AR)
Billetter: 80,- / Festivalpass 180,-

Utmarks første utgave av Bergen Støyfest fant sted i 2009. Det var en todagers fest for alle som elsker høy og drøy lyd i mange varianter. Merzbow var tilbake i byen 10 år etter sitt første besøk, og legendariske band som Skullflower spilte for første gang på norsk jord, side om side ved helter som John Wiese og The Skull Defekts.

Årets versjon, ”The Jazkamer Edition”, tar festivalkonseptet enda et skritt videre og tilbyr tre konsertkvelder. Man skulle tro at en festival dedikert utelukkende til støy var smalt nok i seg selv, men denne gangen har vi smalnet ytterligere inn ved å fokusere på ett band i tre dager. Men det er likevel ikke helt sant, for i løpet av de tre kveldene vil man få oppleve konserter av en lang rekke artister fra hele verden. Fellesnevneren er at de kan knyttes til Jazkamer, Norges fremste premissleverandør på støyscenen det siste tiåret. Støyfesten gjenspeiler Jazkamers varierte output, og deres verdensomspennende nettverk.

At en Jazkamer-fest presenteres i Bergen er ingenting annet enn naturlig. Det var her bandet oppstod, og John Hegre, Jazkamers ene halvpart, holder til i byen. Det gjør også assosierte medlemmer som Jørgen Træen, Iver Sandøy, Ivar Bjørnson og Nils Drønen. Til Utmark og Bergen Støyfest har Hegre og Marhaug hentet flere av disse, i tillegg til artister fra Japan, Polen, Argentina og Frankrike.

Anla Courtis er fra Argentina og ble først kjent gjennom psych-rock bandet Reynols. Etter at Reynols forsvant ut i stratosfæren for noen år siden, begynte Courtis å opptre solo. Musikalsk bor han i det store dronelandet, men konsertene har ofte også et performativ element. Det er få støymusikere som har turnert så heftig som Courtis. Linkene til Jazkamer er mange, blant annet opptrådte Hegre og Courtis som Blueskammer i Argentina i 2004. Reynols var også med på remixplaten Rolex i 2001.

Hair Stylistics er Masaya Nakahara fra Japan. Nakahara er mannen bak det semi-legendariske pop art/terrorstøy-prosjektet Violent Onsen Geisha som herjet på sent 80- og tidlig 90-tall. Nakahara tilførte japansk støy et sårt tiltrengt element av bisarr humor. Blant annet gjorde han konserter hvor han leide inn Black Sabbath-coverband og lot dem spille konserten i stedet for seg selv. I 1996 oppløste Nakahara prosjektet og etablerte seg som en prisbelønt forfatter. Det musikalske comebacket kom med Hair Stylistics, som han påstår er en hyllest til svart musikk. Nakahara har også duoen The Best of Sex and Violence sammen med Marhaug, men de er dessverre for dårlige til å spille på Støyfesten.

Jazkamer. Den første varianten av Jazkamer på Støyfesten er friform-powertrioen som har gjort verden uttrygg de siste årene: Lasse Marhaug, John Hegre og Nils Are Dørnen. To gitarer, trommer og fullt øs.

Til toppen