Søk
Arrangement
Plattform: Sørafrikansk fotografi og samtidslitteratur   Landmark  Klubb


Santu Mofokeng i møte med sentrale forfattere fra Sør-Afrika
Med: Santu Mofokeng, Mandla Langa, Ivan Vladislavic, Zoë Wicomb, Zukiswa Wanner og Kari Jegerstedt

Gratis inngang!

Den sørafrikanske kunstneren Santu Mofokeng er første hovedutstiller i Bergen Kunsthall i 2012. Som tittelen ”Chasing Shadows – 30 years of photographic essays” indikerer, er dette en retrospektiv utstilling med en omfattende samling verk. Gjennom en sped begynnelse som street-photographer i sin ungdoms Soweto, etterfulgt av flere års arbeid som mørkeromsassistent og frilanser for forskjellige sørafrikanske aviser på 1980-tallet, har Mofokengs arbeider de siste tjue årene dreid mer i retning av en kunstnerisk representasjon av den svarte sørafrikaners hverdagsliv, og en utforskning av religiøse ritualer og typologier av landskap. Gjennom nye motivkretser og en alltid aktuell problematisering av det fotografiske mediets representasjonspolitikk og objektivitet, fremstår han i dag som en betydningsfull bidragsyter til sørafrikansk kunst.

Utstillingen “Chasing Shadows – 30 years of photographic essays” er produsert i samarbeid mellom Bergen Kunsthall, Kunsthalle Bern, Jeu de Paume, Paris, og Extra City Kunsthal Antwerpen. Kurator: Corinne Diserens.

I tilknytning til utstillingen presenterer Bergen Kunsthall et arrangement i serien Plattform. Her vil sentrale temaer i Mofokens kunstnerskap diskuteres i lys av samtidslitteratur fra Sør-Afrika. Mandla Langa, Ivan Vladislavic, Zoë Wicomb og Zukiswa Wanner, noen av landets fremste forfattere, deltar med opplesninger og debatt. Moderator: Kari Jegerstedt.

Santu Mofokeng (1956) er en av Sør-Afrikas mest anerkjente fotografer. Han har tidligere stilt ut ved en rekke prestisjetunge visningssteder, som Minshar Art Institute, Tel Aviv, (2010), Johannesburg Art Gallery (2008), Documenta 11, Kassel (2002), og Nederland Foto Instituut, Rotterdam (1998).

Mandla Langa, (1950) er forfatter, journalist og politiker. Blant hans mange utgivelser er blant andre Tenderness of Blood (1987), The Naked Song and Other Stories (1997), The Memory of Stones (2000) og The Lost Colours of the Chameleon (2008). Romanene hans gir brede skildringer av livet i Sør-Afrika i tiden før og like etter frigjøringen, der han både legger vekt på kampen mot undertrykkelse og personlig tvil og styrke. Langa har blitt tildelt flere priser, blant annet Sør-Afrikas nasjonale Order of Ikhamanga (sølv) for litterære, journalistiske og kulturelle prestasjoner.

Ivan Vladislavic (1957) er en forfatter som har skrevet en rekke noveller romaner og sakprosa. Publikasjoner inkluderer romanene The Folly (1993), The Restless Supermarket (2001), Portrait with Keys (2006), og novellesamlingene Missing Persons (1989) og The Exploded View (2004). Vladislavics stil er postmoderne og fantasirik, med referanser til historiske hendelser, og de har slik et symbolsk innhold som gjør dem aktuelle både innenfor en sørafrikansk- og internasjonal kontekst. Vladislavic er mottaker av Sunday Times Fiction Prize (2002), Sunday Times Alan Paton Award (2007) og University of Johannesburg English Literary Award (2010).

Zoë Wicomb(1947)er en sørafrikansk forfatter som bor og arbeider i Glasgow. Publikasjoner inkluderer You Can't Get Lost in Cape Town (1987), David's Story (2000), Playing in the Light (2006) og The One That Got Away (2008). Wicoms romaner er alle satt i Sør-Afrika, og omhandler spørsmål om rase og identitet. Hennes arbeid har blitt oversatt til nederlandsk, svensk, fransk, italiensk og tysk. Ved siden av hennes arbeid med skjønnlitterær prosa, har Zoë Wicomb publisert kritiske artikler om emner som postkolonialisme, intertekstualitet og sørafrikansk skriving.

Zukiswa Wanner (1976) er forfatter og aktiv samfunnsdebattant. Publikasjoner inkluderer Madams (2006), Behind Every Successful Man (2008) og Men of the South (2010). I tillegg til å skrive skjønnlitterær prosa, har Wanner også bidratt med essays til Oprah, Elle og Juice Magazine, og litterære anmeldelser og essays til Afropolitan og Sunday Independent, samt den internasjonale elektroniske journalen, African Writing. Hun er også en av grunnleggerne av ReadSA initiativet, en kampanje for å oppmuntre Sør-Afrika til å lese sørafrikansk litteratur.

Kari Jegerstedt (1963)er litteraturviter ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, Universitetet i Bergen. Hun arbeider med et postdoktorprosjekt om lesning og globalisering, og er også tilknyttet det internasjonale forskningsprosjektet: Thought as Action: Gender, Democracy, Freedom. Hun har i perioder bodd og arbeidet i Cape Town, og skriver og underviser regelmessig om sørafrikansk samtidslitteratur. Both novels are set in post-apartheid South Africa.

Plattform er Bergen Kunsthalls egen serie med foredrag, presentasjoner og debatter. Plattform er støttet av Fritt Ord.

Til toppen