Søk
Arrangement
Plattform presenterer   Landmark  Klubb


Alessandro Rabottini, Martin Clark og Alison Gingeras:
Robert Overby, Works 1969 - 1987
I anledning åpningen av utstillingen Robert Overby, Works 1969 – 1987 inviterer Plattform til en paneldebatt mellom Alessandro Rabottini (utstillingens kurator), Martin Clark (direktør i Bergen Kunsthall) og Alison Gingeras (kurator, skribent og bidragsyter til publikasjonen).

Alessandro Rabottini er sjefkurator i Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea i Bergamo. Han har kuratert utstillinger med en rekke toneangivende internasjonale samtidskunstnere, blant andre Mircea Cantor, Aaron Curry, Latifa Echakhch, Johannes Kahrs, Marcello Maloberti, Victor Man, Pratchaya Phinthong, Sterling Ruby, Mungo Thomson, m fl. Som kunstkritiker skriver han jevnlig for tidsskrift som Frieze, Modern Painters, Flash Art og MAP Magazine. I tillegg har han skrevet essays for institusjoner som Berlin Biennale, OK Centrum i Linz, Frac Languedoc-Roussillon m fl. Rabottini underviser i kunsthistorie ved Fine Art Academy i Bergamo.

Martin Clark er direktør for Bergen Kunsthall. Han har tidligere vært kunstnerisk leder ved Tate St. Ives og kurator ved Arnolfini i Bristol, og Herbert Read Gallery ved Kent Institute of Art and Design. Han har kuratert utstillinger med blant andre Mark Titchner, Albert Oehlen, Deimantas Narkevicius, Brian Griffiths, Michael Stevenson, Hans-Peter Feldmann og Lucy McKenzie, i tillegg til en rekke gruppeutstillinger. Han har gitt ut en rekke essays og artikler og er publisert i blant annet Frieze, Flash Art, Mousse Magazine og Untitled.

Alison Gingeras er uavhengig kurator og kunstkritiker, som har tidlige jobbet ved Guggenheim Museum, Musée national d'art moderne, Centre Pompidou, og Palazzo Grassi. Hennes artikler blir jevnlig publisert i Artforum, Parkett og Tate Etc. Hun har kuratert utstillinger med blant andre Urs Fischer, Thomas Hirschhorn og Kristin Baker. Siden 2012 har hun kuratert programmet for Oko prosjektrom i New York.

Høstens første utstilling i Bergen Kunsthall er en stor retrospektiv presentasjon av den amerikanske kunstneren Robert Overby (1935‐1993).
Til tross for en svært omfattende og variert produksjon er Robert Overby blant de best bevarte hemmelighetene i amerikansk etterkrigskunst. Selv om han nesten ikke stilte ut sine arbeider mens han levde, bygget han opp en eksepsjonell og mangfoldig samling arbeider av både skulptur, installasjon, maleri, fotografi, trykk og collage.

Denne utstillingen er den hittil største presentasjonen av Overby i Europa, og samler arbeider innenfor ulike medier fra hele hans karriere. Utstillingen viser hans voksende innflytelse på et økende antall yngre kunstnere, og fremhever hvordan man kan finne en sammenheng og et gjennomgående fokus i det som ellers fremstår som en svært pluralistisk og uensartet produksjon. Dette er kanskje noe av det som gjør at hans arbeider fremstår både tidsriktige og kontemporære, sett med dagens øyne. Overbys kunstneriske praksis var dypt personlig, og utviser et utrettelig engasjement og tro på kunsten som et verktøy til å undersøke den menneskelige tilstand, fanget i en strøm av stadig forandring.

--

Kuratert av Alessandro Rabottini ved Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea i Bergamo, med Martin Clark, direktør i Bergen Kunsthall.

Utstillingen “Robert Overby, Works 1969-1987” er et samarbeid mellom CAC - Centre d'Art Contemporain, Geneve; GAMeC – Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea, Bergamo, og Le Consortium, Dijon; og organisert i samarbeid med the Estate of Robert Overby, Los Angeles.

Utstillingen følges av en omfattende katalog utgitt av Mousse Publishing, med en komplett kronologi over kunstnerens arbeider og liv, samt nye tekster og bidrag fra Andrea Bellini, Martin Clark, Robin Clark, Alison Gingeras, Terry R. Myers og Alessandro Rabottini.


Til toppen