Søk
Arrangement
Luca Cerizza - In and outside the context Plattform   Landmark  Foredrag


Et foredrag av den italienske kunsthistorikeren Luca Cerizza.
Cerizza bidrar med et nytt essay i boken ”Giorgio Griffa, Works: 1965-2015”, utgitt av Mousse i anledning utstillingen ”Painting into the Fold” som for tiden vises i Bergen Kunsthall. Giorgio Griffa ble kjent på slutten av 60-tallet for intense og konsise malerier, redusert til mediets essensielle bestanddeler: lerret, farge og penselstrøk. Griffas malerier overfører en idé om rytme, serialitet og repetisjon av minimale gester til lerretet. Maleriene er malt på ubehandlet lerretsstoff, som brettes sammen uten å strekkes på blindrammer.

Arbeidende horisontalt på ateliergulvet får de ulike, ofte primitive merkene, linjene og motivene – gjort med pensel eller svamp – et uttrykk som kan minne mer om kalligrafi eller design. Fargene trekker inn i de rå fibrene i stoffet – farger det, metter det, og forandrer det – i stedet for å bli påført lerretets overflate. Dette maleriske språket har vært usedvanlig konsistent gjennom Griffas kunstnerskap i over 40 år.

I sitt foredrag vil Luca Cerizza diskutere Griffas kunstnerskap i lys av parallelle bevegelser innen italiensk kunst på 1960-tallet, samt tendenser innenfor amerikansk og europeisk kunst på samme tid, som minimalisme og konseptkunst.

Luca Cerizza (f. 1969) er en kurator, foreleser, redaktør og skribent, basert i Berlin og Mumbai. Han har sin utdannelse fra nederlandske De Appel, har vært gjesteprofessor ved NABA i Milano, og skriver jevnlig for blant annet Frieze, Art Agenda og Kaleidoscope.

Utstillingen “Painting into the Fold” er kuratert av Andrea Bellini og Martin Clark.

Utstillingen er et samarbeid med CAC – Centre d’Art Contemporain i Geneve, Serralves Museum i Porto og Fondazione Giuliani, Roma. Utstillingen følges av en katalog fra Mousse Publishing, som inkluderer en komplett kronologi av kunstnerens liv og verk, samt nye tekster av Andrea Bellini, Laura Cherubini, Martin Clark, Luca Cerizza, Hans Ulrich Obrist, Chris Dercon og Suzanne Cotter.

Til toppen