Søk
Arrangement
Plattform: Oppladning til biennalehøsten   Landmark  Klubb


Sommeren og høsten 2009 blir en aktiv periode for alle kunstinteresserte, med en rekke internasjonale biennaler over hele verden. Bare i Norge planlegges det flere større internasjonale kunstarrangementer denne høsten.
Til Plattform denne lørdagen har vi tenkt å lade opp til høstens begivenheter med presentasjoner av tre ulike arrangementer. Dette blir en unik mulighet til å få et innblikk i prosjektene mens de enda er under utvikling. Involverte fra de respektive biennalearrangementene vil snakke om sine planer, motivasjoner, forhåpninger og ambisjoner for prosjektene.

1) Bergen Biennial Conference
Marieke Van Hal og Solveig Øvstebø vil lansere planene for høstens store konferanse med fokus på biennalen som utstillingsform. Konferansen finner sted i Bergen 17-20 september 2009. Med bakgrunn i Bergen Kommune sine planer om å etablere en internasjonal biennale for samtidskunst i Bergen, har Bergen Kunsthall fått i oppdrag å arrangere en konferanse som skal diskutere Biennalens status som utstillingsform, samt åpne for debatt omkring planene for en biennale i Bergen. Ved å involvere forskere, kritikere, kunstnere, kuratorer, kunstneriske ledere, studenter og skribenter til en tenketank og en offentlig konferanse, ønsker Bergen Kunsthall med denne konferansen å gå utover hva tidligere biennalekonferanser har satt fokus på. Vi ønsker å samle et lokalt og internasjonalt fagmiljø til å sammen reflektere over biennalens historie, dagens praksis og dens fremtid. Konferansens faglige innhold utarbeides av Bergen Kunsthall, ledet av kuratorene Solveig Øvstebø, Marieke van Hal og Elena Filipovic.

For mer informasjon:
Bergen Biennial Conference

2) Momentum 2009: Favoured Nations
29. august åpner den 5. utgaven av Momentum, den nordiske biennalen for samtidskunst, i Moss. Til Plattform kommer begge kuratorene, Lina Dzuveronvic og Stina Högkvist, for å presentere planene for høstens biennale. Vi har invitert dem til Plattform for å presentere sine planer, ambisjoner og forhåpninger til Momentum i 2009.

Lina Dzuveronvic er en av grunnleggerne av ELECTRA, et London-basert kunstagentur som ble etablert i 2003. Dzuveronvic har vært New Media Curator ved ICA i London, og skribent for blant andre The Wire og Mute magazine. Blant hennes seneste prosjekter kan vi nevne Perfect Partner med Kim Gordon, Tony Oursler og Phil Morrison (Barbican Centre), utstillingen Her Noise (South London Gallery) og foredragsserien ‘Sound And The Twentieth Century Avant Garde’ (Tate Modern). Lina Dzuveronvic presenterte også ELECTRAs Her Noise arkiv i løpet av en uke med arrangementer og samtaler på Landmark i 2006, sammen med kunstneren Emma Hedditch.

Stina Högkvist har vært aktiv både som frilanskurator og innenfor ulike institusjoner. Hun drev det ikke-kommersielle ambulerende galleriet Simon Says sammen med Marianne Zamecznik, og har vært kritiker for Aftonbladet. I Norge har hun vært kurator på Nasjonalmuseet siden 2005, sist aktuell med utstillingen Hypocricy: the sitespecificity of morality som hun kuraterte sammen med Koyo Kouoh.

For mer informasjon:
Momentum 2009

3) Manufacturing today
Dette prosjektet vokste ut av eksisterende planer i Trondheim for en biennale som skulle fokusere på nyutdannede kunstnere fra studiesteder som Trondheim, Goldsmiths, Helsinki, Vilnius og Malmö. Christina Ricupero og Will Bradley ble invitert til å kuratere biennalen. De to kuratorne har valgt å omdefinere planene om en biennale til et forskningsbasert prosjekt med studentdeltakelse og fokus på temaet kunstutdannelse.

Prosjektet vil resultere i en utstilling og en konferanse i Trondheim i oktober 2009. Utstillingen vil presentere ca 25 kunstnere og kunstnergrupper, samt en rekke diskursive arrangementer. Til Plattform kommer Annika Wiström fra prosjektets ledelse for å presentere bakgrunnen for Manufacturing Today og planene for høstens arrangement.


Arrangementet blir også et sosialt møtested for alle kunstinteresserte. Etter presentasjonene inviterer vi til Art Club. Fag og fest på samme kveld.

Videovisning:
Jon Løvøens Kultur i sentrum
Kunstsamlerens posisjon i den unge kunstscenen

I debattpanelet: Kunstsamler Torbjørn Anderssen og billedkunstner Matias Faldbakken + overraskelse.
Programleder: Jon Løvøen

Etter at kuratoren i flere år har tronet på topp mener mange nå at kunstsamleren innehar definisjonsmakten i den unge norske kunstscenen. Samleren figurerer stadig oftere i avisene med ti-på-topplister over hvilke kunstnere man bør kjøpe, mer eller mindre i samråd med sine samlervenner. Et smart trekk vil noen si, et tvilsomt triks for egen vinnings skyld vil andre si. Uansett; kunstneren er råvaren her –hva kjennetegner et populært samlerobjekt og når kan samleren ta steget og kjøpe en kunstners arbeider? Debattserien Kultur i Sentrum skal denne gangen ta for seg spørsmålene knyttet til denne nye ledestjernen i kunstverdenen.


Kveldens eminente musikkmoderator er Kristian Stockhaus fra Ungdomskulen.

Plattform Landmark er Bergen Kunsthalls egen foredragsserie.
Neste arrangement er Lørdag 23. mai: Jon-Ove Steihaug i samtale med festspillkunstner Leonard Rickhard

Gratis inngang!

Til toppen