Søk
Arrangement
After School Special   Landmark  Klubb


En Maleriutstilling med Hedvig Biong og Nedberg & Kantun. Utstillingen åpner onsdag 2. mai klokken 20:00 og kommer til å stå til og med torsdag 3. mai.
Billetter: 30,-

After School Special er begeistret over å kunne invitere til en maleriutstilling på Landmark! Ideen bak utstillingen kommer fra et behov for og et ønske om å kunne presentere noe utenfor tidsbaserte arbeider - så som video og/eller performance - som Landmark og After School Special vanligvis gjør. Det faktum at Landmark's arkitektur ikke har noen reelle vegger man kan borre i har vært det som har "fremprovosert" og inspirert til utstillingen.

Veggene som ikke finnes har etterlatt seg en lengsel etter å presentere kunst laget for vegg. Man ønsker jo ofte å gjøre det man ikke kan… Vi har lett etter en måte å "løse problemet" på, og kom frem til ideen om å invitere to kunstnere. En til å designe og bygge en konstruksjon som vil fungere som en erstatning for veggene og på den måten bære kunstverkene, og selvsagt kunstneren hvis arbeider vi ønsker å vise frem. Resultatet er et spennende samarbeid mellom de to kunstnerne Nedberg & Kantun – sammen har de designet en konstruksjon som vil bære en rekke nye oljemalerier laget av kunstneren Hedvig Biong.

Den gode tonen mellom Joar Nedberg f.1984 og Audar Kantun f.1985 ble unnfanget langs bakerste rad ved Kunsthøyskolen i Bergen en gang i 2010, og sprang blant annet ut fra et felles hat/elsk-forhold til sort/hvit landskapsfotografi. Guttene dro dialogen ut i praksis, pakket snippveska og la ut for å eksponere 8x10” landskapsfotografier som ved en senere anledning er vist i utstillingsammenheng. Siden den gang har det ballet på seg. I 2011 snublet de over en rød fraktkasse i kontaineren utenfor Bergen Kunstmuseum som ble utspringet til gallerikonseptet Mill Race Gallery. Den dag i dag deler de kontor i et atlierfelleskap i Damsgårdsveien hvor det utveksles triks og konstrueres på dagtid og utøves fandenvold og destrueres på kvelds- og natterstid.

I skrivende stund klekker de ut et rammeverk for Biongs malerier og smaker på beskrivelsen av denne seneste arbeidsoppgaven de har fått…. Design og konstruksjon…. De finner den velsmakende og interessant.

Kantun & Nedberg drar hvor vinden blåser og gjerne dit pepperen gror.

Hedvig Biong f.1985 har studert ved avd. for fotografi ved Kunsthøyskolen i Bergen. Hun er medlem av Gruppe 11 ved siden av flere andre samarbeidsprosjekter og egen kunstnerisk praksis. Biong jobber med tegning, performance, fotografi og maleri.

Som sekstenåring fikk Biong komme hjem til en gammel kunstner på Toten for å drikke te. Kunstneren var lokalkjendis og malte abstrakte malerier. Han hadde satt et par regler for hvordan man skulle tilnærme seg kunsten. Kunstneren trodde på maleriets evne til å utrykke andre sider ved den menneskelige tilværelsen, sidene som ikke kunne forklares gjennom logikk og intellekt. Han så på følelser som abstrakte fenomener som ville derfor best la seg utrykke gjennom det abstrakte. Han snakket om maleriene i sammenheng med musikk – og fargene i sammenheng med smak. I sansene fantes det systemer som hang sammen på ulogiske måter.

De siste årene har Biong malt figurative motiver på framsiden av lerretet og abstrakte maleirer på baksiden. På framsiden strebet hun etter det skjøre, forståelige og figurative – mens baksidene ble noe hun tidvis skammet seg over. Det brutalt intuitive, meditative, uintellegente, ukontrollerbare, ekspressive og primitive. De abstrakte bildene ble for Biong et biprodukt, bygd opp av et behov for å slippe kontrollen, fjerne seg fra ønsket om perfeksjon og å i større grad utnytte materialiteten oljemalingen innehar. Det var et behov for å la maleriet slippe å etterligne noe det ikke er. Malerier som ikke kopierere virkeligheten – men som er objekter i seg selv.

Utstillingen åpner onsdag 2. mai klokken 20:00 og kommer til å stå til og med torsdag 3. mai når Skrivekunstakademiet holder arrangement med opplesning inne i utstillingen. After School Special 2 mai er kuratert av Marthe Elise Stramrud og støttet av Bergen Kommune og Norsk Kulturråd.

Til toppen