Søk
Arrangement
Karl Holmqvist   Landmark  Klubb


I anledning åpningen av Karl Holmqvists utstilling ”The Visit” i NO.5 vil kunstneren presentere en ny performance spesielt for Bergen Kunsthall: Word Text Vortex
Gratis inngang!

Karl Holmqvist er poet og billedkunstner. I hans publikasjoner, opplesninger, collager, veggtekster og installasjoner problematiseres teksten og språkets omskiftelige potensial som bærer av et meningsinnhold.

Tekstene er ofte sammenstillinger av funnet tekst; sitater, poptekster eller politiske slagord – med et rikt referansemangfold som peker både til aktivisme og alternativkultur. Holmqvists arbeider kan sammenlignes med konkret poesi, men også med grafisk notasjon eller tekstbaserte partiturer innen eksperimentell musikk. Den skrevne teksten fungerer som forlegg for improvisasjonsbaserte opplesninger. I en særegen, flat, nærmest hypnotisk messende stemme utnytter Holmqvist repetisjoner, variasjoner og kombinasjoner til stadige endringer av nyanser og betydningslag som ligger i et ofte ganske minimalt tekstlig utgangspunkt.Flertydigheten i hans arbeider gjør det mulig for betrakteren/lytteren å selv sette sammen ulike mulige betydninger, og bidrar på den måten til å motvirke en autoritær språkforståelse basert på rett eller galt.

Blant Holmqvists seneste lesninger kan vi nevne: ”The Sun Shines for Everyone”, del 1 av ”The Solstice Readings” ved Kunsthalle Zürich hvor han besøker Zürich med en ny lesning for hvert solverv (21. desember og 21. Juni). Hans performance på Kunsthal Charlottenborg i fjor vår ble av redaktør Jonas Ekeberg trukket frem som en av årets begivenheter i 2011, mens Holmqvists møte med Patti Smith under fjorårets Veneziabiennale ble trukket frem av Daniel Birnbaum i Artforum som et av årets høydepunkter med den konkluderende setningen ”I wish every day could be illuminated like this!”

Arrangementet presenteres som del av Bergen Kunsthalls serie Plattform. Støttet av Fritt Ord.

Utstillingen er del av et årlig samarbeid mellom Bergen Kunsthall og Borealisfestivalen. Årets Borealis har begrepet ”protest” som overordnet tema for festivalprogrammet. Utstillingen er produsert av Bergen Kunsthall i samarbeid med Borealis. Borealisfestivalen: 14. - 18. mars 2012.

I forbindelse med utstillingen publiserer Bergen Kunsthall i samarbeid med Kunsthalle Zürich og JRP Ringier en ny bok med tekster av Karl Holmqvist. Boken vil bli publisert i løpet av våren 2012.

Karl Holmqvist (f. 1964) bor og arbeider i Berlin og Stockholm. Blant hans seneste separatutstillinger er Hollybush Gardens, London (2011), Badischer Kunstverein, Karlsruhe (med Joachim Koester, 2010), White Cubicle, London (2009) og Galerie Giti Nourbakhsch, Berlin (2009). I 2011 har han deltatt på en rekke gruppeutstillinger, for eksempel "IllumiNations", Veneziabiennalen; "The Sun Shines for Everyone", Kunsthalle Zürich og "Dirty Literature", The National Portrait Gallery, London. Han har publisert et stort antall bøker, Xerox-publikasjoner og andre trykksaker med poesi, collage og tekst.

Til toppen