Søk
Arrangement
UTMARK   Landmark  Klubb


Utmark starter sesongen med en utsøkt miks av støy og improvisasjonsmusikk: Drumm / Parkins / Ratkje / Noetinger / Marchetti
Billetter: 100,-

Fra USA kommer Zeena Parkins og Kevin Drumm, fra Frankrike kommer Jerome Noetinger og Lionel Marchetti, og sammen med Norges støydronning Maja Ratkje vil de sørge for at året kommer i gang på en frisk og fin måte.

Den Chicago-baserte gitaristen Kevin Drumm har som så mange i sin hjemby en allsidig bakgrunn. Han har spilt postrock med Gastr del Sol, frijazz med Ken Vandermark og støy med Lasse Marhaug. Like mye inspirert av Iron Maiden og nordisk black metal som av AMM og Pierre Schaffer gir hans dronete lydlandskap et overveldende inntrykk. Hans plate Sheer Hellish Miasma (2002) ble mottatt med strålende kritikker og var en sterkt medvirkende årsak til støymusikkens “kommersielle” gjennombrudd i starten av forrige tiår. Drumm har spilt med en rekke mer og mindre kjente musikere, som Phill Niblock, Tony Conrad, Jim O’Rourke, MIMEO, Mats Gustafsson, Arnold Dreyblatt og Taku Sugimoto.

Jerome Noetinger og Lionel Marchetti er kjent fra kunstnerkollektivet og plateselskapet Metamkine hvor de har spesialisert seg på elektroakustisk musikk og Musique Concrète. De to har, om ikke egenhendig, så i hvert fall vært tidlig ute med å bringe den elektroakustiske musikken ut av de akademiske lydstudioene og inn i den eksperimentelle improvisasjonsmusikken. Ved hjelp av et arsenal av båndspillere, radioer, analoge tonegeneratorer og diverse husholdningsredskaper som lydkilder skaper de et unikt univers av auditive begivenheter. Marchetti og Noetinger har spilt sammen siden tidlig på nittitallet og har samarbeidet med det meste innenfor den franske eksperimentalscenen, som Tom Cora, Michel Doneda, Lê Quan Ninh, Michel Chion, ErikM, Martine Altenburger, Marc Pichelin og Keith Rowe – flere av dem kjente navn i Utmark-sammenheng.

Zeena Parkins, muliinstrumentalist og komponist med harpe som hovedinstrument, har vært aktiv på den eksperimentelle New York-scenen siden åttitallet. Hun har gitt ut en rekke plater og opptrer både som soloartist, i klassiske ensembler og i rockeband. Parkins har spilt med så forskjellige artister som Matmos, John Zorn, Bjørk, Pauline Oliveros, Lee Ranaldo, Kaffe Matthews, Fred Frith, Jim O’Rourke og mange flere. Denne kvelden vil hun opptre sammen med den norske komponisten, vokalisten og improvisatøren Maja Ratkje, som vel er et av våre internasjonalt mest kjente samtidsmusikknavn. Maja Ratkje spiller i kvartetten Spunk, i duoen Fe-mail (med Hild Sofie Tafjord), metallbandet Trinacria og en rekke ad hoc-konstellasjoner. Som utøver arbeider hun først og fremst med stemme og elektronikk, som regel improvisert. Som komponist har hun blitt fremført av Klangforum Wien, Cikada, Kringkastingsorkesteret, Poing mfl og mottatt en rekke priser – blant annet var hun den første til å motta Arne Nordheims komponistpris. Hun har deltatt på rundt 100 plateutgivelser, med soloalbum på anerkjente selskap som Tzadik.

Utmark er Bergen Kunsthalls konsertserie på Landmark

Støttet av Norsk Kulturråd

Til toppen