Søk
Utstillinger
The Ocean Denne høsten presenterer vi en internasjonal gruppeutstilling med 27 kunstnere, en serie forskningsprosjekter, og et omfattende arrangementsprogram med fokus på Bergen og byens forhold til havet. Noen av kunstprosjektene vil finne sted i byrommet, og med dette benytter utstillingen ikke bare byen som tema; byen blir også en arena der kunsten kan sette i gang samtaler og offentlig ordskifte.

Kart over offsite verk nederst på siden

Med: Trond Ansten/Kåre Aleksander Grundvåg, Ei Arakawa, Sol Calero, Nina Canell, Em'kal Eyongakpa, Peter Fend, Fragment, Ina Hagen, Ayesha Hameed, Alma Heikkilä, INTERPRT, Susanne Kriemann, Giulia Mangione, Hans Ragnar Mathisen, Yuri Pattison, Willem de Rooij, Tabita Rezaire, Jorge Satorre, Bea Schlingelhoff, Susan Schuppli, Allan Sekula, Wolfgang Tillmans, Elin Már Øyen Vister, VUMA, Takako Yamaguchi, Explorations in Ocean Space II – Vestland North Sea Blueprints (Bergen School of Architecture, teachers: Nancy Couling, Vibeke Jensen, Julia Morrissey)

Åpningsseremoni på nett
Lør 28. aug 12:00
Sveinung Rotevatn, klima- og miljøminister
Julie Andersland, styreleder Bergen Kunsthall
Axel Wieder, direktør Bergen Kunsthall
Den offisielle åpningsseremonien vil foregå digitalt på våre nettsider, Facebook og Vimeo før utstillingen åpner for publikum


The Ocean: Online Opening Ceremony from Bergen Kunsthall on Vimeo.Opp gjennom tidene har Bergen i stor grad blitt definert av sitt forhold til havet. Byen ligger på kysten av Norge, halvveis mellom fiskefeltene i Nord-Norge og det kontinentale Europa. Bergen har vokst frem som et internasjonalt handelsknutepunkt og er i dag blant de viktigste byene for både oljenæringen og maritim forskning. «The Ocean» bruker dette forholdet til havet som et utgangspunkt for sine undersøkelser.

På grunn av en stadig økende menneskelig aktivitet er fremtiden til havene blant vår tids viktigste problemstillinger. Havene er kilde til et rikt tilfang av nødvendige ressurser, og utgjør et enormt sammenhengende økosystem. Det er i dag en lang rekke kunstnere som jobber med spørsmål knyttet til økologi, klimaendringer og global geografi. Utstillingen ser på havet fra et lokalt perspektiv. Med utgangspunkt i byen – dens historie og fremtid – belyses havets rolle som både ressurs og infrastruktur, tett sammenvevd med byen selv. Ved å ta for seg konkrete fortellinger og steder, undersøker utstillingen større temaer slik som utvinningen av naturressurser, den globale handelen, kolonihistorier og livet på havet, men også deres påvirkning på hverdagen i byen. Kunstnere og designere presenterer prosjekter som kartlegger konfliktområdene knyttet til havet som tema; som en grense og en kontaktflate, som en ressurs og en fare, og som både en konkret virkelighet og fantasi.

Blant nye verk som blir presentert finner man et skulpturelt monument for feministisk evolusjon av den sveitsiske kunstneren Bea Schlingelhoff, en filminstallasjon om Svalbard av Susan Schuppli og digitale soloppganger driftet på miljødata av Yuri Pattison. Kollektivet VUMA har produsert en lyd-app som guider besøkende til steder med kolonihistorie i Bergen. Sammen med studenter fra Bergen Arkitekthøgskole (BAS) har Bergen Kunsthall laget et atlas over maritime næringer.

Prosjektene som vises er basert på forskning og utspiller seg i ulike formater; som skulpturer og installasjoner, trykksaker og publikasjoner, fotografier, maleri, historiske arbeider, intervensjoner eller performative verk. Noen av prosjektene blir også vist off-site i byrommet eller i samarbeid med partnere fra andre felt. Selve utstillingen i Bergen Kunsthall skal også fungere som utgangssted for å besøke verkene utenfor Kunsthallen; som en selvplanlagt tur gjennom noen av byens skjulte sider og områder.

Gjennom hele utstillingsperioden er det et tett program av arrangementer, slik som foredrag, filmvisninger og workshops, som vi håper vil gi en diskursiv kontekst til selve utstillingen.

Utstillingen er kuratert av Axel Wieder.


Offsite kart:


Til toppen